Projekt MEFANET (MEdical FAculties Educational NETwork)

MUDr. Eva Kudlová, CSc., hygep(at)lf1.cuni.cz

Řazeno podle: priorita a čas poslední úpravy
 

Podklady pro prezentaci Strategie integrovaného vedení dětských onemocnění (IMCI)

Podklady pro prezentaci Strategie integrovaného vedení dětských onemocnění (IMCI)

Integrované vedení dětských onemocnění (IMCI – Integrated Management of Childhood Illness) vypracované Světovou zdravotnickou organizací a UNICEF je strategie, zaměřená na snížení úmrtnosti, nemocnosti a invalidizace dětí a rovněž na zlepšení jejich růstu a vývoje. V současnosti ji v různém rozsahu provádí více než 100 zemí s vysokou nebo střední kojeneckou úmrtností. Strategie IMCI má tři složky zaměřené na: 1) zlepšení znalostí a dovedností zdravotníků první linie pomocí výuky algoritmů pro léčbu onemocnění, která jsou hlavními příčinami úmrtí dětí do pěti let a jejich návštěv zdravotnických zařízení, 2) zlepšení zdravotnického systému a 3) zlepšení péče o děti v rodině a komunitě. Klíčovým prvkem jsou klinické algoritmy pro léčbu hlavních příčin úmrtí dětí ve světě: průjmová onemocnění, pneumonie, malárie, spalničky a malnutrice. Pro země s vysokým výskytem HIV/AIDS vyvinuly WHO a UNICEF v roce 2006 verzi zahrnující i tuto problematiku.

 
autor: Eva Kudlová | obor: Infektologie, Pediatrie, neonatologie | zobrazeno: 5087x | publikováno: 21.11.2006 | poslední úpravy: 26.6.2009 | Creative Commons License

Prezentace k semináři Životní styl - výživa v rámci výuky hygieny a epidemiologie

Prezentace k semináři Životní styl - výživa  v rámci výuky hygieny a epidemiologie

Energie a živiny: zdroje, potřeba energie a její měření; hlavní živiny: proteiny, sacharidy, lipidy; minerální, stopové látky a vitaminy v souvislosti s významnými poruchami jejich příjmu.Význam jednotlivých druhů potravin: význam živočišných a rostlinných potravin ve výživě podle druhů. Výživa kojenců: význam kojení, výživová doporučení pro děti do jednoho roku. Výživová doporučení: výživová doporučení pro zlepšení zdravotního stavu obyvatelstva; hodnocení výživového stavu - anamnéza, klinické a antropometrické vyšetření, laboratorní vyšetření, hodnocení spotřeby potravin a doporučené dávky. Alternativní výživa: charakteristika a hodnocení vybraných způsobů alternativního stravování.

 
autor: Eva Kudlová | obor: Epidemiologie, preventivní lékařství, hygiena | kontext: Hygiena a epidemiologie předstátnicová stáž | zobrazeno: 10088x | publikováno: 15.11.2006 | poslední úpravy: 11.6.2009 | Creative Commons License